Rosnąca świadomość społeczna w zakresie ochrony środowiska sprawia, że poświęcamy coraz więcej uwagi segregacji odpadów i materiałom, których używamy. Jednak pojęcia biodegradacji i recyklingu są często ze sobą mylone. Zatem odpowiedzmy na pytanie, czym się różnią i dlaczego to jest tak ważne.
Biodegradacja to proces polegający na usuwaniu zbędnych materiałów ze środowiska naturalnego. Oznacza to, że materiały ulegają naturalnemu rozkładowi – od związków organicznych do prostych związków nieorganicznych.
Za prawidłowy przebieg tego procesu odpowiadają organizmy żywe, w tym bakterie i grzyby. Materiały biodegradowalne zapobiegają zaśmiecaniu, lecz podczas rozkładu uwalniają do środowiska szkodliwe substancje, na przykład metan.
Nie każdy materiał może zostać przetworzony przez organizmy żywe. Istnieje jednak szansa, że można go poddać recyklingowi, aby uzyskać cenne i użyteczne surowce. W przypadku opakowań do żywności i sztućców plastik przede wszystkim nie ulega biodegradacji.
Mowa tu o takich materiałach, jak:
Jednak prawidłowa segregacja umożliwia poddanie tych materiałów recyklingowi, co prowadzi do zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska oraz oszczędności zasobów naturalnych. Te ostatnie warto zachować dla przyszłych pokoleń.
Obecnie wiele firm oferuje pojemniki na żywność wykonane z polipropylenu, nadające się do wielokrotnego użytku i przetworzenia w ramach recyklingu. Niektóre materiały, w tym bioplastiki, tworzywa biodegradowalne oraz niektóre kompozyty WPC, ulegają procesowi biodegradacji. Inne można przetwarzać, a kluczową kwestią w tym zakresie jest prawidłowa segregacja odpadów.
Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości opakowaniach, zarówno do produktów spożywczych, jak i niespożywczych, poddających się recyklingowi, zachęcamy do skorzystania z naszej oferty.